Site Logotype
Machiaj

Puterea machiajului

Despre machiaj

Din cele mai vechi timpuri femeile isi pictau fetele. Femeile  egiptene își pictau fețele pentru a le face pe plac zeilor, iar patricienele din Imperiul Roman, preotesele din temple romane aveau mici „secrete cosmetice”,  in ceea ce priveste pastrarea frumusetii si prospetimii.

Azi machiajul este o rutina zilnica, iar produsele cosmetice  folosite sunt diverse si de buna calitate.

Majoritatea femeilor  sunt conștiente de puterea machiajului, în timp ce altele nu. Unele femei o văd ca pe o transformare completă,  oferindu-le o mai mare  încredere, în timp ce altele care se macheaza cu fidelitate, vad machiajul doar ca o rutină zilnică de frumusețe.

Motive bune pentru a te machia

Un scop sănătos al machiajului este să îmbunătățești ceea ce ai deja, a frumusetii naturale, nu să schimbi complet felul în care arăți. Multe femei se machiază  pentru a „acoperi”  defectele sau imperfectiunile pielii, considerandu-le defecte.

Aceste imperfectiuni sunt trasaturi care fac distinctia, care evidențiază unicitatea și scoate în evidență personalitatea. Alunițe, pistrui, semne de frumusețe și cicatrici, toate acestea pot fi puse in valoare printr-un machiaj adecavat, care acopera doar partial sau deloc aceste semne distinctive.

Gaseste acele trăsăturile preferate ale feței tale și  cauta sa le îmbunătățesti și să le faci mai vizibile.

Un alt scop mare al machiajului este acela de a lumina o față mai ales  dimineața, sa camuflezi un pic o fata inca adormita.

Motive proaste pentru a te machia

Unul dintre cele mai nesănătoase motive pentru a te machia este să-ți îmbunătățești aspectul in mod drastic, astfel incat sa devii alta persoana.

Este o problema atunci cand oamenii se bazează DOAR pe machiaj ca să se simtă bine. Este adevarat  că machiajul și imaginea de sine sunt strans legate, iar dependenta lor devine din ce în ce mai complicată pe zi ce trece. Sunt multe persoane  care se ascund sub mascarada machiajului integral pentru a se simți bine si a avea incredere in ei insisi.  Acest lucru nu rezolva in profunzime lipsa stimei de sine, ofera o stare de bine punctuala si trecatoare, deoarece acea persoană nu reușește să aprecieze frumusețea adevărată, brută și reală. Frumos nu înseamnă un aspect perfect de papusa Barbie.

Această idee de a arăta tot timpul ca un model pe podium otraveste, intr-un fel,  societatea. Mult timp, societatea le-a făcut de rușine pe femei, incatusandu-le in jurul unor standarde ridicole de frumusețe. Orice femeie care se află sub aceste standarde nu este considerata frumoasa.

Machiajul este respins ca fiind superficial și frivol, dar cu certitudine are o influență asupra oamenilor. Unii o folosec ca pe o armura, o protectie, altii o folosesc ca un instrument de exprimare. Unele persoane considera că îngrijirea pielii este mai importantă decât machiajul, altele depind de produse cosmetice pentru a-și îmbunătăți starea de spirit și sentimentul de încredere.

Puterea machiajului

Dacă vorbim de puterea machiajului , atunci ne referim la calitatea sa transformatoare, poate oferi transformari de-a dreptul dramatice. Un corector cu acoperire completă poate ascunde o față plină de acnee, iar un creion de buze aplicat cu pricepere si bun gust poate face buzele să arate mai pline. Când vezi o persoana înainte și după machiaj, iti dai seama imediat cât de puternic poate fi machiajul.

Machiajul are un efect transformator, atât fizic, dar mai ales emoțional.

Care este puterea machiajului?

Puterea machiajului nu consta neaparat in felul in care arati, ci consta in lucruri mult mai profunde.

In cele ce urmeaza prezentam 3 motive care arata cu adevarat puterea machiajului:

1. Iti da mai multa incredere si siguranta

Concluziile unui studiu efectuat de Facultatea de Științe, 37200 Tours (A. A.), Franța, spun ca, „dincolo de simpla aplicare a produselor cosmetice, machiajul apare ca o tehnica holistică care modifică nu numai aspectul cuiva, ci ajută să facă față imaginii de sine, emoțiilor și dispoziției. Prin urmare, aplicarea machiajului poate fi considerată ca o rutină zilnică pentru a diminua efectele negative și/sau a crește afectele pozitive legate de imaginea de sine și de relația cu mediul social.” 1

Conform unui studiu de cercetare efectuat de Su-Mi Yang  si  Soog-Hee si publicat in Jurnalul Societății Coreene de Cosmetologie, in februarie 2023,  evidentiaza faptul că persoanele cu un aspect mai frumos au o multumire de sine, pot trai o viata activa si pot manifesta o mai mare incredere in viata sociala. Un aspect fizic mai putin placut poate descuraja din punct de vedere psihologic, iar persoana respectiva isi poate pierde încrederea în viața socială, iar tratamentul celorlalti fata de aceasta  este influentat in sens negativ. Astfel ca, „aspectul joacă un rol foarte important în viața socială și chiar transmite dispoziția, atitudinea, statutul, valorile, comportamentul și tipul de personalitate ale unei persoane printr-o imagine” ( Cash și colab., 1989 ).2

 Un lucru este cert, indiferent dacă ești o femeie obișnuită, un model pe podium, o adolescenta, o mamă, mireasă sau actriță,  toți avem nesiguranța noastră. Machiajul are un efect transformator, atat fizic, dar mai ales  emoțional. Un machiaj potrivit ne sporeste încrederea în sine, făcându-ne să ne simțim puternici și pregătiți să iesim in lume. Puterea machiajului nu se referă doar la a crea un aspect nou, perfect, ci mai degrabă, este vorba despre punerea în valoare a  frumuseții pe care o ai deja. Asta te poate face să te simți bine cu tine și nu ar trebui sa impresionezi pe altcineva.

Machiajul dă putere oamenilor, le crește stima de sine si  prosperă emoțional.

Machiajul dă putere oamenilor, le crește stima de sine si  prosperă emoțional datorită puterii acesteia de a reconfigura percepția asupra vieții. Si asta este minunat, viata devine astfel, mai frumoasa. Din ce în ce mai multe femei se bazează pe machiaj pentru a se simți bine, pline de viață și atrăgătoare.

2. Îți transmite starea de spirit.

Machiajul este o formă veche de auto-exprimare. Îl poți folosi pentru a-ți arăta personalitatea, precum și starea ta de spirit. Machiajul înseamnă mai mult decât o față cu un aspect perfect și mult mai mult decât îndeplinirea standardelor de frumusețe. Este vorba despre auto-exprimare, putere și pasiune.

În ceea ce privește starea de spirit, machiajul viu colorat este una dintre modalitățile noastre preferate de a transmite mesajul că avem o stare de spirit buna si pozitiva. Pentru zilele în care starea de spirit nu este atât de veselă pe cât ne-am dori, putem să folosim machiaj pentru a camufla si a imprima un pic de optimism.

 

Machiajul ne permite să ne exprimăm individualitatea, creativitatea și stilul.

Machiajul ne permite să ne exprimăm individualitatea, creativitatea și stilul. Devine o formă de artă care depășește standardele societatii cu privire la frumusețe. Indiferent ce culori si stiluri folosim, putem crea un aspect unic sau pur și simplu putem îmbunătății trăsăturile naturale, machiajul ne oferă instrumentele necesare pentru a transmite lumii cine suntem. Este modalitatea prin care o persoana alege să se prezinte lumii. Machiajul îti permite să evidentiezi diferite aspecte ale personalității pe care le ai, pe care , de altfel, le avem cu toții. Se poate scoate în evidență latura sexy  într-o zi, in alta zi latura vesela si creativa, iar in alta zi insorita de vara poti evidentia sanatatea si dorinta de viata .

Lumea cosmeticelor si a machiajului este un mediu în care toti oamenii de diferite culturi pot fi creativi, în timp ce își explorează încrederea si emotiile. 

3. Se poate face pentru a se potrivi cu diferite ocazii.

Aspectul potrivit de machiaj variază în funcție de ocazie, iar potrivirea machiajului cu situația data te poate ajuta să arăți că ești pregătit.

De exemplu, purtarea machiajului profesional la un interviu de angajare vă ajută să transmiteți că sunteti motivata să lucrați și că va potriviti culturii companiei respective.

 Machiajul este o formă de autoexprimare, prin care poți transmite starea de spirit, personalitatea și chiar emoțiile, iar potrivirea machiajului cu ocaziile la care participi este o nota de bun gust,  integrare, incredere  si arati ca esti pregatit pentru acel eveniment sau situatie.

 

Machiajul dintr-o alta perspectivă

Mulți oameni cred că arta machiajului, in speciale artiștii de machiaj profesioniști „repară”  defectele, ascund imperfectiuile  sau „înfrumusețează” ceea ce altfel nu este atrăgător pe fața cuiva. Profesioniști in machiaj abordeaza lucrurile dintr-o cu totul alta perspectiva care consta in a scoate la suprafata si pune in valoare ceea ce este deja frumos pe o față și să aducă acele caracteristici, trasaturi de personalitare și detalii pe care clienții le pot ignora complet despre ei înșiși. De aceea, de cele mai multe ori, femeile care își fac machiajul la un make-up profesionist sunt impresionate de rezultate. Ideea este sa ne concentram pe aspectele pozitive si mai putin pe cele negative, sa nu ne piardem vremea sa le ascundem pe cele din urma trecand cu vederea frumosul care există deja.

Cea mai mare satisfactie a unui make-up profesionist este să vezi fața unei persoane luminându-se, cu ochii strălucind și un zâmbet uriaș de uimire, atunici cand se privesc in oglinda la sfarsitul sesiuni  de machiaj.  Și dacă machiajul ajută pe cineva să-și recunoască propria frumusețe, atunci isi merita locul in viata noastra.

Machiajul poate fi un stimulent uimitor de încredere, poate defini pe cineva si il poate pune intr-o pozitie de forta.

Referinte
  1. Why women use makeup: Implication of psychological traits in makeup functions RODOLPHE KORICHI, DELPHINE PELLE-DE-QUERAL, GERMAINE GAZANO, and ARNAUD AUBERT, LVMH, Recherche, Parrums et Cosmgtiques, Rued’Enfer, 45800 Saint Jean deBraye,  (R. K., D. P.-d.-Q., G. G.), and DESCO, Facultg des Sciences, 37200 Tours (A. A.), France.​
  1. https://www.e-jkc.org/ Jurnalul Societății Coreene de Cosmetologie 202329(1):206-217. Publicat online: 28 februarie 2023, https://doi.org/10.52660/JKSC.2023.29.1.206
  1. https://artonitmakeup.com/
  2. https://www.businessinsider.com/
  3. https://forsythwoman.com/
  4. https://www.glamour.com/
  5. https://beautypointofview.com/
  6. https://www.pageantrymagazine.com/
  7. https://redwoodbark.org/
  8. https://straight-studio.com/
  9. https://artonitmakeup.com/
  10. https://www.sequoitmedia.com/
  11. https://www.vivanatura.ro/magia-cosmeticelor-naturale-2/
  12. Burriss, Robert. “Do Women Pay a Social Penalty for Wearing Makeup …” Do Women Pay a Social Penalty for Wearing Makeup?, Psychology Today, 23 Jan. 2019, https://www.psychologytoday.com/us/blog/attraction-evolved/201901/do-women-pay-social-penalty-wearing-makeup.
  13. Djurovic, Ana. “31 Beauty Industry Statistics [2021] – All You Need to Know.” Deals On Health, Clip My Deals, 23 Dec. 2021, https://dealsonhealth.net/beauty-industry-statistics/#:~:text=19.,29%20apply%20makeup%20every%20day.&text=Makeup%20statistics%20show%20that%20young,use%20makeup%20products%20every%20day
Share